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 IMPORT LICENSING SYSTEM OF SAINT LUCIA 

QUESTIONS FROM THE UNITED STATES TO SAINT LUCIA 

The following communication, dated 11 April 2013, is being circulated at the request of the 
delegation of the United States. 
 

_______________ 
 

We understand that in October 2012, the government of St. Lucia informed poultry importers via a 
letter from The Secretary of Agriculture that the government was increasing a domestic purchase 
requirement for poultry from 20 per cent to 25 per cent, and that there would be a further 
5 per cent increase during the second phase of implementation.  There is also a 40 per cent 
domestic purchase requirement for pork.  The government seems to require that importers provide 
proof of the domestic purchase in order to obtain an import license.  We can find neither the law 
that supports this policy nor the administrative procedures required to implement any of 
St. Lucia's import licensing requirements.  We request the government’s response to the following 
questions: 
 

 What is the legal basis (i.e., the laws and regulations) for St. Lucia's import licensing 
requirements and the domestic purchase requirements?  Where are the laws and regulations 
published? 

 
 What is the government's rationale for its domestic purchase requirements for poultry, pork 

and pork products? 
 

 By what means does the government of St. Lucia ensure that import licensing procedures 
are not utilized in a manner contrary to the principles and obligations of GATT 1994? 

 
 Please direct us to St. Lucia's WTO notifications related to poultry or pork market 

arrangements, domestic purchase requirements, and/or import licensing requirements in 
light of its WTO commitments. 

 
 For purposes of the WTO Agreement on Import Licensing Procedures, if St. Lucia has not 

notified its import licensing procedures to the Import Licensing Committee as required by 
the Agreement, please do so immediately and provide copies of the publications to the 
Secretariat as required by Article 1.4(a). 

 
 

__________ 


