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REPLIES BY THE EUROPEAN COMMUNITIES TO ADDITIONAL QUESTIONS 
BY JAPAN ON THE EC ANTI-DUMPING LEGISLATION 

Reproduced herewith are responses by the EC to additional questions 
raised by Japan in document ADP/W/252 on Council Regulation (EEC) 
No. 2423/88 of 11 July 1988 (ADP/1/Add.l/Rev.l). 

1. Article 13:11 

If it has been shown that an anti-dumping duty has been borne by the 
exporter, the dumping margin has increased accordingly. Under these 
circumstances, the application of an additional duty is in perfect 
consistency with the GATT. 

It is clear that, if the exporter submits a substantiated request to 
re-examining the original findings of dumping or introduces a refund 
request as provided for in Article 16 of Council Regulation (EEC) 
No. 2423/88, the Commission will take such requests into account and 
deal with them in accordance with the provisions of Council Regulation 
(EEC) No. 2423/88. This regulation provides for sufficient 
guarantees so that no duty will be applied exceeding the actual 
dumping margin. 

A possible retroactive imposition of anti-dumping duties will be 
subject to the conditions laid down in Article 13(4)(a) of Council 
Regulation (EEC) No. 2423/88 and Article 11 of the GATT Anti-Dumping 
Code. 

2. Review and refund 

The treatment of anti-dumping duties as cost incurred between 
importation and resale follows the rules established in Article 2(8) 
of Council Regulation (EEC) No. 2423/88 which is in full conformity 
with Article 2(6) of the GATT Anti-Dumping Code. These provisions 
provide that allowances should be made for all costs, including duties 
and taxes, incurred between importation and resale. 
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As far as Article 13(11) of Council Regulation (EEC) No. 2423/88 is 
concerned, the question of allowances for duties paid has not yet 
arisen in practice. Therefore, the EC is not in a position to 
provide additional information. 

3. Articles 2(9)(a) and 2(10) 

(i) Concerning the question whether or not indirect costs affect price 
comparability, the EC considers that, in a properly competitive 
market, prices are generally determined by market forces which are 
outside the control of any individual seller. In fact, prices are 
not just the reflection of all costs, incurred by the seller, but of 
their acceptance by the market. The decisive question, therefore, is 
whether the buyer is prepared to pay a higher price for the goods and 
services offered by the seller. This is clearly the case of cost 
factors such as differences in physical characteristics, credit terms, 
warranty, technical assistance, after sales services, etc. It cannot 
be assumed, however, that a buyer would be ready to bear the cost 
related e.g. to advertizing or the seller's distribution system. 
These are indirect costs which have no influence on the buyer's 
disposition to accept a certain price level and, therefore, do not 
affect price comparability. 

(ii) Regarding the level of trade, the EC legislation, in full conformity 
with Article 2(6) of the GATT Anti-Dumping Code, requires comparison 
between normal value and export price at the same level of trade (cf. 
Article 2, paragraph 9(iii) of EC Regulation 2423/88). As a reading 
of numerous Community decisions in the area of anti-dumping shows, 
this principle is constantly applied in the EC practice. 
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